3 (och snart vara 4) Sätt din tandläkare kan ersätta dina saknade tänder

Vi vet alla hur det är att förlora en tand. Faktum är att några av oss har betalat för förlusten tack, Tandfe!

Medan våra barntänder ska falla ut, ska våra permanenta tänder vara … väl, permanent. Men ibland kastar livet oss en curveball, och mellan hålrum, periodontal sjukdom och trauma hamnar vi en tand. Eller tänder.

Den goda nyheten är att om du förlorar en tand, har din tandläkare olika sätt att hjälpa dig. Här finns tre behandlingsalternativ tillgängliga just nu och en fjärde som kommer att finnas tillgänglig i den inte alltför avlägsna framtiden.

1) Tandprotes

Dentures kan användas för att ersätta några eller till och med alla dina saknade tänder. De ser ut som riktiga tänder, och du kan använda dem som riktiga tänder.

Men fångsten är att de är flyttbara. Du tar dina tandproteser ut på natten för att låta tandköttet vila, precis som att du tar av dig dina skor på natten för att låta fötterna vila.

Dentures har kommit långt över åren. Det brukade ta tandläkare flera möten – ibland mer än fem – för att få patienterna att passa med dem. Men nu, tack vare ny digital teknik, kan vi få samma resultat i färre besök.

När det gäller att ersätta saknade tänder, kommer proteser sannolikt att ge dig det största stödet för din buck. En välgjord tandprotes kan vara länge, och kan till och med vara anpassad till eventuella ändringar som din mun kan genomgå. Till exempel, om du förlorar en annan tand, kan en ny tandprotes läggas till din gamla tandprotes som en snabb fix.

2) Broar

En bro är en fixtur placerad över ett gap för att ansluta till två obelagda objekt. En tandbrygga är bara så. Vi lägger en ersättningstand i stället för din saknade tand och förenar den med två kronor på vardera sidan. Här är en bra illustration från en Toronto klinik.

2015-10-05-1444057848-8639121-whatisadentalbridge.jpg

En bro kan vara ett bra alternativ för dig om tänderna på vardera sidan av utrymmet i munnen behöver också kronor. Men om dessa tänder är friska kan du överväga andra behandlingsalternativ. Det är trots allt alltid bättre att lämna en sund tand ensam.

Var medveten om att det finns gränser för storleken på en bro. Om du saknar sex tänder i rad, är en bro inte ett bra alternativ för dig eftersom det inte kommer att ha tillräckligt med stöd halvvägs. Precis som en bro du kan köra över, stöds den bästa tandbroen vid flera punkter under den.

3) Implantat

Ett tandimplantat är en titanskruv placerad i käftbenet som gör det möjligt för en konstgjord tand (kronor, broar eller proteser) att förenas med den.

Den amerikanska tandläkarorganisationen rekommenderar ett implantat som vårdstandard för att ersätta saknade tänder. Implantat känns som naturliga tänder och är ett av de mest framgångsrika rutinerna vi gör inom tandvård.

Inte alla kan dock få tandimplantat. Mycket kan bero på patientens medicinska historia, eller hur mycket ben som finns tillgängligt för att hålla implantatet. Din tandläkare kan prata om dina behandlingsalternativ med dig.

4) stamcellerterapi

Tandläkarnas framtid börjar se väldigt fantastisk ut!

Det finns många olika typer av vuxna stamceller som finns i dentala vävnader. Vissa forskare har kunnat använda dessa för att odla delar av tänderna. Faktum är att en studie kunde återfå en hel tandrot. Forskare kunde då implantera roten i käftbenet och placerade en krona ovanpå den. Denna behandling var framgångsrik hos grisar, och det är bara en fråga om tid innan tandläkare kan använda samma behandlingar med sina mänskliga patienter.

Det finns också några företag som kommer att extrahera stamceller från dina barntänder och visdomständer och förvara dem i en vävnadsbank för dig om du behöver dem en dag. Dental stamceller har potential att växa mer än bara tänder – hjärtvävnad, till exempel eller bukspottskörtelvävnad – så det kan inte vara en dålig idé att försvunna tandfoten.

Oavsett hur du kanske har tappat tänderna, kom ihåg att du har några olika alternativ när det gäller att ersätta dem. Behandlingstiden och priset varierar beroende på vilket alternativ du går med, men din tandläkare kan gå över allt detta med dig.

I slutändan är vårt mål att hjälpa dig att ge dig det bästa leendet möjligt.